Csak a Puffin

Fehércsokis citromos gombóc

Gombóc. Megint. Nem tehetek róla. Ez is nagyon finom. Gourmandulától származik a recept, köszönet érte.


Hozzávalók kb. 30 db gombóchoz: 1 bögre = 240-250 ml
fél bögre tejszín
250 g fehércsoki
1 ek frissen reszelt citrom/lime héj
1 citrom/lime leve (opcionális)
1,5 bögre kókuszreszelék
Vanília esszencia (opcionális)

1. A csokit gőz fölött, vagy simán a tűzhelyen kislángon felolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
2. A tejszínt is felforraljuk, óvatosan, állandó kevergetés mellett, kislángon. (Itt jöhet bele pár csepp vaníliaesszencia, de nem kötelező.) Ezt is félretesszük, hogy hűljön kicsit.
3. Ha már langyosra hűlt a csoki és a tejszín is, akkor lassan hozzáadjuk a tejszínt a csokihoz, és sima krémmé keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a citromlevet, és kicsit több mint fél bögre kókuszreszeléket. Elkeverjük, majd betesszük a hűtőbe egy fél órára, hogy kicsit megdermedjen a massza.
4. Ha letelt a félóra, kivesszük a hűtőből, ha nem állt össze eléggé, akkor keverünk még hozzá kókuszreszeléket, visszatesszük megint a hűtőbe. Ha kész, jól megdermedt, gombócokat formálunk a masszából, meghempergetjük kókuszreszelékben és kész. Ha mind kész, visszatesszük a hűtőbe és tálalásig ott tároljuk.

Szerintem nagyon-nagyon finom, jó ötlet a citrom, nagyon üdévé teszi! Legközelebb fogok a közepébe tenni egy-egy szem mandulát is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rita, örülök, hogy nem volt gond és ötletet is adtam:)

  2. Rita says:

    Nekem a fehércsoki felolvasztása nagyon rizikós szokott lenni, de ehhez a golyóhoz úgy csináltam, hogy az apróra tört fehércsokira ráöntöttem a felmelegített tejszínt és simára kavirnyásztam. Így megspóroltam az első lépést és nem égett oda a fehércsokim felolvadás helyett (mint általában szokott, ha nem lehet tejszínnel olvasztani…:))A fényképed meg szuper ötletet adott, hogy hogyan lehet kultúrált formában ajándékká alakítani!

  3. cukroskata says:

    Gourmandula, akkor ki kapta a szilvásbeiglit? Ha nincs rá jelentkező szólj nyugodtan :-)Drpepper, nagyon szépek a golyók, már egészen profi vagy a golyógyártás terén. (is) 🙂

  4. Doctorpepper says:

    hello Gourmandula, akkor ezek szerint jól sikerült a gombóc-barter:) Neked is bevált a zserbógombóc, nekem meg bevált a citromos gombóc:) Tényleg ipari mennyiség lehetett, ha ennyi ideig kitartott!! A mandulás történet aranyos:), így legalább tényleg tudod, hogy milyen az íze együtt. Egyébként szerintem úgy már nagyon hasonlít a mostanában kapható újfajta Ferrero Rocher citromos darabjához. Legalábbis nekem már mandula nélkül is nagyon hasonló volt!köszi!

  5. Gourmandula says:

    ja, mandulát én is tettem bele, ill. az első körben, amit publikáltam, és ami ajándéknak készült a barátok számára, csak 1 darabba rejtettem, és az ajándékozottak között meghirdettem, hogy akinél kiköt, az kap egy rúd szilvásbeiglit. Nagyon jó volt bele. Tudom, mert- esküszöm véletlenül – nálam landolt a mandulás golyó…:))

  6. Gourmandula says:

    :)) úgy örülök, hogy tetszett/ízlett! Továbbá jelentem, hogy tegnap ettük meg az uccsó golyót (nagyipari mennyiség készült + én nem vagyok annyira csokis), és nemhogy túléltük, de majd egy hónap után is tökéletes volt.

  7. Doctorpepper says:

    aha, jól van, ezt a bejegyzést még nem akartam publikussá tenni, hát ezek szerint sikerült:) természetesen 240 ml, meg még hozzá akartam fűzni azt is, hogy milyen jó, hogy nincs benne vaj:) Nekem egyáltalán nem puhultak meg, teljesen jó az állaguk.

  8. Mamma says:

    :-)) Ez hasonlít az én fehércsokis pralinémhoz, de annak ellenére, hogy még tetemes mennyiségű vajat is tettem bele, fagyasztóban kellett tartani. Ők nem puhultak meg nagyon a hűtőben??A cup gondolom 240 ml-t takar:-))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!