Csak a Puffin

"Olyan jó kis karácsonyi falatkák" - Gesztenyés kifli és datolyás golyók

Tegnapi termés a mai pókerpartira. Gesztenyés kifli a decemberi Vidék Íze magazinból és datolyás süti a Nagy Karácsonyi Szakácskönyvből. Bár én magam a magyarok közül a Receptklub és a TvPaprika magazinokat kedvelem leginkább, így karácsony előtt gondoltam egyet és megvettem pár másik újságot is, hátha úgy járok, mint Piszke a híres gombócokkal, amit hogyhogynem éppen egy elfekvő Tina karácsonyi receptújságban talált. Van már pár megjelölt recept, bízom a sikerükben, de ezúttal a régóta várakozó gesztenyemassza és datolya felhasználása volt a cél, így esett a választásom a két receptre.
A cím pedig idézet a Férjemtől, aki a legtöbb esetben az előkészületek során csak megkérdezi, “mit sütsz?” aztán tovább is lép és mitsem törődik a konyhai folyamatokkal. Aztán mikor elkészül, megkóstólja, eszegeti, és valamit mindig hozzáfűz. Most például azt, hogy “hmm, ezek olyan jó kis karácsonyi falatkák”, a múltkor a zserbógombócnál meg azt mondja: “hmmm, ez olyan mint a zserbó”:) Aztán persze volt már olyan is, hogy nem azt mondta, amit hallani akartam, de erről majd máskor.. 🙂

Gesztenyés kifli

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
20 dkg vaj
2 tojássárgája
1 ek. tejföl
4 dkg porcukor
1 ek rum
csipet só

A töltelékhez:
30 dkg gesztenyemassza
1 ek. rum
kevés tej vagy tejszín
1 tojás a tetejéhez.

1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi alapanyagot és ha minden benne van, rugalmas tésztát gyúrunk. Ha kész, fél órán át hideg helyen pihentetjük.
2. Míg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket: a gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a rumot, pár kanál tejet vagy tejszínt és jól összekeverjük.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
4. Ha letelt a fél óra, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, fánkszaggatóval kiszúrjuk, vagy 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk.
5. A gesztenyés masszából kis halmokat rakunk a tésztadarabokra, kifli alakúra összesodorjuk és végül tepsire helyezzük a kifliket. A végén tojással megkenjük.
6. 15-20 perc alatt szép világosbarnára sütjük.

Datolyás golyók


Hozzávalók:
7,5 dkg vaj
17,5 dkg liszt
1 tk. vaníliaaroma
1 tk. narancslikőr
3 ek. víz

A töltelékhez:
10 dkg magozott aszalt datolya
fél tk. narancslikőr
2 dkg porcukor

1. Apróra vágjuk a datolyát, ráöntünk fél dl forróvizet és a narancslikőrt, összekeverjük és állni hagyjuk.
2. A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a vaníliaaromát, narancslikőrt és a vizet és összegyúrjuk.
3. A tésztából 20-25 db golyót formázunk, majd az ujjunkkal mélyedést képezünk a golyókban, úgy, hogy a tészta fala egészen vékony legyen, beleteszünk kb. 1/4 tk. datolyás masszát és összezárjuk a golyókat. Namármost, én két golyó után rájöttem, hogy felesleges szépen megformázni, aztán óvatosan bemélyedést képezni, aztán megint szenvedni a szép formázással, mert ez duplameló. Egyszerűbb, ha eleve kis köröket lapítunk az egygolyónyi tésztából, annak a közepére helyezzük a tölteléket, majd összezárjuk a golyszit és csak ekkor formázgatjuk széppé. Tepsire helyezzük úgy, hogy az összeillesztett rész kerüljön alulra, villával megszúrkáljuk a golyókat, majd amikor kb. 10-et megcsináltunk, begyújtjuk a sütőt 180 fokra.
4. Ha minden golyó kész, mehet a sütőbe, és 15-20 perc alatt meg is sül.
5. Ha kihűlt, meghempergetjük porcukorban.

Mondanám, hogy mostmár nem csak baguette-formára vágyom, hanem golyóformára is. Egyszerűen képtelen vagyok szép, azonos méretű golyókat formázni. Jó volna valami sablon, amibe beadom az alapanyagot, ő meg kiadja a kész golyót. És ha lehet, legyen alkalmas töltelékes golyók formázására is.

Tapasztalatom továbbá: ha nincs narancslikőr itthon, ne nagyon kezdj bele. Nekem most nem volt, egy kis konyakot adtam hozzá, jó volt így is, de hiányzott a narancslikőr.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Doctorpepper says:

    🙂 hajrá Rita! Örülök, hogy segíthettem.sütis néne, én meg éppen a kandírozott narancshéjakat csinálom a Te útmutatásaid alapján:)Ízbolygó, jogos, pedig mikor sült, még eszemben volt, hogy ezt feltétlenül bele kell írnom, aztán mégis elfelejtettem, tehát a megoldás: a gesztenyemassza nem natúr, hanem cukrozott.

  2. Ízbolygó says:

    Doki!A gesztenyés kiflinél a gesztenyemassza natúr vagy ízesített?

  3. sütis néne says:

    hm, ezek nagyon fincsik lehetnek! ha elfogytak az eddig készült sütikéim, valószínű nekiállok ilyeneket is gyártani!;-)amúgy a férjed megjegyzéseire kitérve-mintha csak az enyém szájából hallanám :-DDDja, és ha feltaláltad a “golyóforma-gyártót”, tuti vevőd leszek!;-D

  4. Rita says:

    Ó, ez nekem most nagyon kapóra jött, ugyanis pont ma kerestem gesztenyés kifli receptet! :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!