Csak a Puffin

Fokhagymás csiga

Nem tudom, mondtam-e már, hogy nagyon szeretem a fokhagymát. Akár igen, akár nem, így van. De nem ma:) Az alábbi recept alapján a lakást bejáró nagyon komoly fokhagymaszag nem kicsit próbárateszi az ember szaglószerveit, és bár a csiga valóban nagyon finom, néhány napig most látni sem akarok fokhagymát, az tuti! A nagy fokagyma-kábulatban még fényképezni sem volt erőnk, kedvünk, pedig szép csigák lettek… Szóval Stahl alapján némi módosítással a recept:

Hozzávalók:
A tésztájához:
7 g szárított élesztő
4 evőkanál + 3 dl meleg víz
1 ek olívaolaj
1 ekl só
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 teáskanál cukor
1 ek apróra vágott, friss rozmaring
5o dkg liszt
5 dkg olajbogyó

A töltelékhez:
1o dkg puha vaj
1 teáskanál só
3-4 gerezd fokhagyma

A tetejére:
1 tojás sárgája

1. Egy nagy tálban összeállítjuk a tésztát a megadott hozzávalókból (kivéve az olajbogyót) és addig dagasztjuk, amíg el nem válik a táltól a tésztagombóc. Ha túl lágy, akkor még pár kanál lisztet hozzáadunk.

2. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott olajbogyót és alaposan beledolgozzuk a tésztába. Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
3. Közben elkészítjük a tölteléket: a puha vajat elkeverjük a zúzott fokhagymával és a sóval.
4. Ha a tészta megkelt, kicsit átgyúrjuk, két részre osztjuk és lisztezett deszkán az egyik felét kinyújtjuk, úgy, hogy egy kb 25×40-es téglalapot kapjunk.
5. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
6. A kinyújtott tésztára rákenjük a töltelék felét, egyenletesen eloszlatjuk rajta és rövidebb oldalánál fogva feltekerjük a tésztát. A tekercset 2 cm-es szeletekre vágjuk és egymástól nem túl távol elhelyezzük őket a tepsin. (A tepsi aljára nem kell semmit tenni, mert úgyis ki fog csorogni a vaj, és így nem fognak leégni a csigák.)
7. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is, és ha minden kész, akkor még kicsit hagyjuk a csigákat kelni 10-15 percig. Utána lekenjük vízzel higított tojássárgájával és 25-30 perc alatt megsütjük őket.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zakuszka says:

    4 kilót sütöttem belőle egy nagyobb bulira, mind elfogyott:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!