Csak a Puffin

Palacsinta à la Gordon Ramsay

Mostanában Gordon Ramsay lázban égünk, pedig nem volt ez mindig így. Eleinte kifejezetten idegesített, hogy állandóan káromkodik és sokszor úgy tűnt, hogy túlzottan okoskodik, kb. olyan volt, mint az Amcsi motorokban az öreg Teutul. Aztán varázsütésre minden megváltozott és elkezdtük megszeretni. (Biztosan sokat dob rajta, hogy nem Gáspár András a magyar hangja, mert Jamie-nél már ez önmagában is az örületbe tud kergetni.) Így a Konyha Ördöge utolsó pár részét már nagy örömmel néztük, míg vége nem lett hirtelen. Most viszont elkezdték leadni a Fickó F-felt, amit már előre vártunk és jól rákészültünk, hogy ez is biztos klassz lesz. Hát, én nem tudom, ki hogy van vele, de nem igazán százas ez a műsor. Vannak benne jó dolgok, de iszonyatosan szét van darabolva, néha teljesen érdektelen dolgokkal van kitöltve az idő – bár lehet, hogy Angliában sok mindenkit érdekel Rod Stewart feleségének terhessége, vagy a férfiak termékenységének összefüggése a konyhai munkával – de ezek engem kevésbé érdekelnek egy Gordon Ramsay műsorban. Az mókás, hogy a karácsonyi sütésre otthon hízlalt pulykákat a versenytársakról nevezte el, és hogy időközben kiderül, hogy Jamie, Nigella, Delia közül szinte mindegyik nemi identitási problémákkal küzd, hiszen kiderül, hogy akit fiúnak hittek az lány és fordítva. Egyébként pedig elég jó dolgokat süt-főz benne, szóval nem hagyunk ki egy részt sem, de azért vannak feledhető részek. Az egyik részben szerepelt a következő – igen egyszerű recept – és bár én azt írtam, hogy Gordon Ramsay receptje, igazából nem is az ő receptje, hanem az egyik tanoncfiúé, aki legyőzte a pajtását a desszertversenyben.

Hozzávalók a palacsintához:
1 tojás
18 dkg liszt
3 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz
csipet só

Töltelék:

4 körte
20 dkg cukor
4 dl víz
1 csomag vaníliacukor
fél vaníliarúd/pár csepp vaníliaaroma

1. A tojást felverjük a tejjel, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a csipet sót, és a végén az ásványvizet. Ha kész a massza, egy órát pihentetjük.
2. Pihenés után minden palacsinta előtt felforrósítunk két-három csepp olajat a serpenyőben, egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe öntünk és addig mozgatjuk a serpenyőt, míg szépen egyenletesen eloszlik a massza. Ha barna a széle és már elmozdul a palacsinta a serpenyőben, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. (Horváth Ilona receptje alapján, na persze gondolom, hogy Gordon nem a mi Ilonkánk receptét követi…)
Töltelék:
1. A vízbe belekeverjük a kétféle cukrot és a vaníliarudat és feltesszük főni. Közben megmossuk és megpucoljuk a körtéket. Ha felforrt a cukros víz, beletesszük a körtéket és alacsonyabb lángon/fokozaton főzzük őket. Figyelni kell, nehogy szétfőjjenek a körték.
2. Ha kész (puha, de nem esik szét), darabokra vágjuk a körtéket, ezzel töltjük a palacsintákat és a végén keserűcsokis öntettel tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!